Under en tid har jag tyckt att musiklivet i våra församlingar har blivit för enkelriktat och kände att jag var tvungen att kommentera det. Det visade sig att ånga tyckte som jag. Många mail, sms och telsamtal vittnar om detta plus en mängd kommentarer på facebook. Så här skrev jag:

Vem sjunger vi för?
 
Under sommaren har jag besökt Filadelfiakyrkan i Stockholm.  Så många fina upplevelser. Jag är imponerad av mötesledarna och deras naturliga och innerliga ledning och församlingens förbönsstunder.

Har blivit så berörd av pastorernas predikningar, det har varit avslappnat med humor och ändå så evangeliskt centralt. Pastorerna är föredömen i hur man möter sin publik.
När vi sedan också fick vara med om dopförättning där ett dussin ungdomar döptes rördes vi på djupet. Så roligt med duktiga sångare och skickliga musiker - och när sedan det är mixat av unga killar som låter baskaggen höras och det finns en bra balans mellan sång och orkester då är det kul!

Men. Varför bara lovsång? Jag vill ha mer! Mycket mer! Jag vill ha unison sång, sånger som lyfter där alla kan vara med och sjunga. Körsång. Blåsorkester. Gospelkör. Orgelklang. Solister. Snälla,  avfärda mig inte nu som en gammal gnällig gubbe som inget begriper. Jag förstår att lovsången har sin plats i gudstjänsterna -  men den kan inte täcka alla musikaliska behov. Det blir för enkelriktat och tjatigt.

Jag har alltid arbetat som sångare med inställningen att nå ut med budskapet till människor utanför församlingens gemenskap. Det har inneburit framträdanden i folkparker, på nattklubbar och dansställen där jag sjungit om min tro och mött folk som inte är vana att gå i kyrkan. Med all respekt är jag rädd för att den kategorin av människor inte springer till våra kyrkor på förmiddagsgudstjänster för att höra lovsång. Lovsången har sin plats men den är mer inriktad för oss redan troende. 
Det handlar om att få in mångfalden i kyrkan igen.
Varför tycker jag då att detta är så betydelsefullt ? Jag ser flera anledningar till att det är viktigt att verka för ett bredare och mer varierat musikliv. Det för mig viktigaste skälet är att musikens uppgift i kyrkan framförallt är att vara evangeliserande. Jag brinner för detta!

Det är vår uppgift som kristna att berätta för andra om vår tro, och ska människor upptäcka det glada budskapet måste det finnas musik som kommunicerar och talar till människor.
 Jag önskar att sången och musiken också ska kommunicera med människor utanför kyrkan. Själv längtar jag i dag efter väckelsemöten där god gemenskap och glad musik står i centrum. Väckelsemöten med ett klart budskap: därför ska du bli en kristen!

Fortfarande när jag är ute och sjunger, märker jag att musik skapar intresse långt utanför kyrkportarna. När man ordnar musikgudstjänster händer det ofta att pastorerna säger till mig att det kommer människor de aldrig har sett i kyrkan tidigare. Under många år arbetade jag också i väckelsekampanjer och där hade musiken en stor betydelse för att nå människor.
Det finns också andra skäl till att försöka få till stånd en större mångfald inom musiklivet i frikyrkan. Ett skäl är att vi har en musikskatt att förvalta. Det handlar om ett kulturellt kapital. Frikyrkan var en gång känd för sin glada musik, och den har en sångskatt som sträcker sig från Lapp-Lisa fram till våra dagar. Det är en skatt som bör vårdas.

Ytterligare ett skäl till att arbeta för större mångfald och variation i musiklivet är att körsång är en folkrörelse i Sverige. Mängder av människor sjunger i kör, bara för att det är roligt! Om inte vi inom frikyrkan håller körerna vid liv, riskerar vi att missa det tåget.
Till sist handlar det också om att bjuda på musik som når över generationsgränserna. Jag vet att många församlingsmedlemmar i Pingströrelsen över 50-55 år håller med mig, när jag säger att musiklivet borde innehålla större variation. Om man ser sig om i bänkarna i kyrkan består församlingen till inte ringa del av just denna ålderskategori. Förr sjöng man alla tillsammans, gammal och ung, i ´körer´ som man sa då – körer som alla kunde vara med i.

Tänk om det duktiga lovsångsteam som ofta finns på plats skulle spela sånger som är välkända. Då skulle alla kunna sjunga med – vilket tryck det skulle bli!
Kristen musik får inte bli nostalgisk eller tillbakablickande, det ska vara levande musik som skapas och utvecklas. Men jag tror att många fler människor skulle dras till kyrkan om vi i högre grad använde oss av artister och körer som bjuder på sig själva, som kommunicerar med publiken och ger det glada budskapet att vi alla är Guds älskade barn, trots att vi är eländiga syndare.
Till sist vill jag ställa den fråga som jag själv en gång fick av riksevangelist Berthil Paulson: vem sjunger du för? Sjunger vi för oss själva, för vår egen tillfredsställelse? Eller för att nå ut med budskapet?
Läs hela inlägget »

För ett tag sedan var jag och lyssnade på Bellamy Brothers i Skien i Norge i samma lokal som jag var och sjöng i för ett år sedan. Vilken konsert och vilka härliga gubbar. Jag hade glädjen att få träffa dem före konserten och det var väldigt trevligt. De spelade i en och en halv timme oavbrutet. Vilka sånger och hits de har gjort. Helt otroligt. Vill Du höra bra musik gå in på Spotify, sök på Bellamy Brothers  " Pray for me ". Bra kristna texter med humor och värme.

Har en lite idé om att ta hit dem till Sverige för en kort turné och få SVT att köpa in ett program. Kanske ihop med Jill Jonson?

Vad tror Ni?

Läs hela inlägget »

Denna konsert kommer hållas i Pingstkyrkan i Huddinge och denna gång bjuder vi på Cilla Hector, Jan Johansen och Gladys del Pilar! The Master´s voice med band och så klart programledaren Nils Börge Gårdh är på plats. Köp dina biljetter på www.ticketmaster.se. Sök på "En Sång om Glädje" eller köp biljett i dörren. 

Läs hela inlägget »

Det blev succé för "En sång om glädje":s julprogram. På onsdag spelas påsk-programmet in live i Södertälje pingstkyrka. 
Kristet musikprogram spelas in i Södertälje
Sebastian Stakset, Jan Johansen och Gladys Del Pilar är gäster när programmet ”En sång om glädje” spelas in i Pingstkyrkan i Södertälje på onsdag. Programmet kommer sändas på påskafton i SVT och väntas få uppemot en miljon tittare.

Nyheter · Publicerad 10:42, 20 mar 2017
– Jag kontaktade SVT för några år sedan och klagade på att det inte görs några kristna program längre. Efter ett tag hörde de av sig och sa: ”Men gör sex program då”, berättar den kristne sångaren Nils Börge Gårdh, som hade flera hitlåtar på 70- och 80-talen.
Resultatet blev en programserie med namnet ”En sång om glädje”. Programmen spelades in i studio, men i julas spelades ett program in med livepublik i Västerås.
– Det blev en dundersuccé. Vi hade 650 åskådare och över en miljon tittare, säger Nils Börge Gårdh.
Nu finns det chans till succé igen. På onsdag spelas nämligen ett program in i Pingstkyrkan i Södertälje. Gäster är Sebastian Stakset, Jan Johansen, Gladys Del Pilar och The Master’s Voice. Programmet kommer sändas på påskafton klockan 18.15 i SVT1 och programledare är som vanligt Nils Börge Gårdh.
– Orsaken till att jag gör det här programmet är att jag saknar väckelsemötena i våra kristna kyrkorum. Vi har förmiddagsmöten, men dit kommer inga nya människor. När ska vi nå dem som inte kommer till kyrkan? frågar han sig.
Han berättar att han med programmet vill sänka trösklar, vilket bland annat sker genom att han bjuder in både profana och kristna artister. Att påskprogrammet kommer gästas av Sebastian Stakset, den före detta kriminella rapparen som nu har funnit Jesus, tycker han är extra roligt.
– Vi träffades uppe i Skellefteå i somras. Han visste inte vem jag var och jag visste inte vem han var, men vi fann varandra direkt. Det var lite kul – jag som gammal borgarbracka och han som före detta ligist.
Mellan framträdandena kommer artisterna att intervjuas. Nils Börge Gårdh planerar att improvisera mycket, men samtalet med Jan Johansen kommer bland annat handla om döden och himlen, och samtalen med Sebastian Stakset och Gladys Del Pilar kommer handla om deras livsresor.
– Vi har kommit så långt ifrån Gud i Sverige i dag. Jag tror att det behövs människor som säger: ”Jag tror på Gud och är kristen” och visar att det inte är något konstigt med det, säger Nils Börge Gårdh.

Fokus i programmet kommer inte vara på Långfredagens död, utan på den uppståndne Jesus.

Vad är målet med programmet?
– Att människor ska förstå att Gud älskar dem och att de får vara en del av hans rike.

Alla som önskar kan lösa biljett och delta i onsdagens stora live-inspelning på plats i Södertälje pingstkyrka.
 

Läs hela inlägget »

Det var fullt ös i dagarna innan 30 november då vi förberedde för Julkonsert. Så säger Robert Wells i ett reportage från VLT; 

"– Jag tycker att Nils Börge Gårdh och hans julkonserter behövs, säger Robert Wells och tänker på inspelningen i Pingstkyrkan i Västerås den 30 november.

– Han vågar gå emot det där snabba. Han vågar stanna upp. Det behövs som en skön motvikt. Han har sin nisch."

Läs båda reportagen här;

http://www.vlt.se/noje/tv/robert-wells-jag-tycker-inte-om-att-folk-ska-sitta-ensamma-pa-julen

http://www.vlt.se/noje/tv/robert-wells-och-sofia-kallgren-spelar-in-svt-s-musikfest-i-vasteras

Läs hela inlägget »

Den 30 november görs en storsatsning i Pingstkyrkan i Västerås. Då spelas det in två Julprogram i serien ”En sång om glädje”  för SVT 1. Programmen kommer att sändas på Julafton och Juldagen och det är faktiskt första gången som ett sådant program spelas in med publik och detta sker i Västerås.

Programledare är som vanligt Nils Börge Gårdh och artisterna är idel välkända namn. Robert Wells, Sofia Källgren, Triple & Touch och vokalgruppen Dynamic Vocals. Dessutom kanske Sveriges bästa gospelkör The Master´s Voice med orkester. 

Vi lovar dig en härlig kväll med mycket sång, glädje och Julstämning. Vi satsar alltid på att skapa en lätt och trevlig stämning så vem som helst kan känna sig välkommen, även de som inte är vana med att besöka en kyrka.

Missa inte denna chans att dels få en Julkonsert av högsta klass och dessutom få vara med i en TV-inspelning. 

Boka dina biljetter på ticnet.se eller genom att kontakta Pingstkyrkan i Västerås. Biljetterna kostar 200kr som förköp eller 220kr i dörren. 

Ring: 021-17 19 00
E-post: kontakt@vasteras.pingst.se

Läs hela inlägget »

BOKNINGS-FÖRFRÅGAN