STORYN

Nils Börge spelade in sina första skivor på det anrika bolaget Cupol. Då var han bara 17 år gammal och de inspelningarna vill han nog helst glömma - de går väl inte till historien som det han är stolt över. Under den perioden tog han sånglektioner för en lärare från Metropolitan Operan som hade undervisning över somrarna i Sverige. Han fick även erbjudande att flytta till New York och studera på Met men insåg att han inte riktigt räckte till och visste nog redan då vad hans uppgift var i stället .

Under en skivinspelning tillsammans med den svenske tenoren Sven Björk som var bosatt i Denver USA frågade Sven om Nils Börge ville komma till USA för att sjunga. Självklart var svaret ja men som Nils Börge säger trodde han att det var väl bara något Sven sa. Men några veckor senare kom ett brev där Sven frågade när och hur länge ville Nils Börge vara i USA.

Det var början. Turnén varade i 8 månader kust till kust och sångframträdande i princip alla dagar utom måndagar. Det var lärorikt brukar Nils Börge säga. Efter hemkomsten tog John Hedlund, känd för sina Korståg, kontakt och erbjöd Nils Börge samarbete vilket fortgick under några år. Samtidigt tog även Berthil Paulson med Nytt Livkampanjerna kontakt och den gemenskapen fungerade i många år med stor framgång. Nils Börge brukar berätta att den tiden var väldigt avgörande för hans framtid och utveckling som sångare. Han fick ett stort ansvar inte bara som sångare utan även som mötesledare bara 24 år gammal. Berthil lärde honom otroligt mycket under tiden hur man ska nå människor.

Samtidigt öppnade sig också möjligheter för Nils Börge på den profana marknaden att få sjunga sina sånger. Många tvprogram, folkparksturnéer framträdande på dansrestuaranger  radioprogram och svensktoppsplaceringar gjorde Nils Börge välkänd för många i Sverige med grannländer. Många besök i USA, samarbete med Elivs bakgrundskör Imperials, Pat Bonne med flera, Nils Börge är också en av få svenska artister som har uppträtt på Grand Ole Opry i Nashville. 

Sedan tystnade Nils Börges stämma under mitten av 80-talet på grund av personliga skäl. I 11 år sjöng Nils Börge inte en enda ton förrän Stanley Sjöberg övertalade Nils Börge att börja sjunga igen och 1995 började en ny tid med sång med samarbete med olika hjälporganisationer. Under alla år har Alf Andersson varit hans pianist med under början av 2000 talet kände Alf att han måste stadga sig så samarbetet blev mera sporadiskt. Bror Engström och Stephan Berg blev nya på pianopallen och jobbade några år med Nils Börge. Men nu är det ofta sonen Douglas som sköter pianospelet.

Vi får väl inte glömma Nils Börges insats som projektledare och programledare bakom de omtyckta tvprogrammen
” En sång om glädje ”  som gått och förhoppningsvis ska gå på SVT där gräddan av både kristna och ” profana” artister medverkat.

Nu är Douglas och Nils Börge fortfarande ute och sjunger och ger ett omväxlande program med allsång och med sånger från gammalt till gospel med mycket humor och även allvar där Nils Börge berättar om sitt liv och sin tro i både framgång och besvikelse.

Mycket mer finns att berätta men Nils Börge säger : ” Det får Ni läsa i mina memoarer” .


 

EN SÅNG OM GLÄDJE

HÄRLIG ÄR JORDEN